Her kan du læse alt du skal vide om kørekort til motorcykel. Hvad det koster, reglerne for de forskellige kategorier som A1, A2 og bødetaksterne for at køre uden kørekort.

Hvad koster et motorcykelkørekort?

Prisen for et kørekort til motorcykel er ca. kr. 10.000 – 12.000.

Prisen på et MC kørekort varierer fra de forskellige landsdele og køreskoler. De fleste køreskoler som tilbyder motorcykelkørekort har fast pris på kørekort, som indeholder den lovpligtige teoretiske og praktiske undervisning.

Det du skal være opmærksom på, er om der kommer andre ting som ikke er inkluderet i den “faste pris”. Det kan være leje af skolecykel og /eller bane til den praktiske undervisning. Nogle køreskoler tilbyder fri teori, så hvis du har behov for ekstra teoritimer udover de 29 lektioner der er lovpligtige, så har du mulighed for det, uden det koster ekstra.

Hos nogle køreskoler er prisen ikke inklusiv adgang til Teoriundervisning.dk, drive4you.dk etc.

Hvis du ser et tilbud på en fast pris på MC kørekort, så undersøg hvad der kommer af udgifter ud over. Der vil dog altid være en ekstra udgift til lægeerklæring som er ca. kr. 400 og betales direkte til din læge.

Derudover er der et gebyr på kr. 1.000 til staten, som heller ikke er inkluderet. Så du skal altså som minimum regne med ca. kr. 1.500 ekstra ud over prisen til køreskolen.

Hvornår kan du tage A1, A2 og A kørekort?

Kategori A1:

  • Minimumsalder: 18 år
  • Motorkøretøj: Let motorcykel med en maksimal slagvolumen på 125 cm³ og en maksimal effekt på 11 kW (15 hk).
  • Begrænsninger: Må ikke køre med påhængsvogn.

Kategori A2:

  • Minimumsalder: 20 år (18 år med bevis for bestået A1-kørekort i mindst 2 år)
  • Motorkøretøj: Mellemstor motorcykel med en maksimal effekt på 35 kW (48 hk) og et effekt-til-vægt-forhold på højst 0,2 kW/kg.
  • Begrænsninger: Må ikke køre med motorcykler over 35 kW.

Kategori A:

  • Minimumsalder: 24 år (20 år med bevis for bestået A2-kørekort i mindst 2 år)
  • Motorkøretøj: Stor motorcykel uden begrænsninger i effekt eller vægt.
  • Begrænsninger: Ingen.

Selvom det efterhånden er noget tid siden reglerne om de nye A1 og A2 kørekort trådte i kraft, hersker der stadig lidt tvivl og forvirring om hvornår man må og kan tage de forskellige kørekort.

Her giver vi dig et hurtigt og simpelt overblik over reglerne for motorcykel kørekort.

Kort fortalt må du tage A1 kørekort når du er 18 år, og A2 når du fylder 20 år, og opgradere til A kørekort når du fylder 22 år. Uanset om du tidligere har taget A1 eller A2, må du tage et A kørekort når du er 24 år.

A1 kørekort – Lille motorcykel

Når du fylder 18 år kan du erhverve dig et A1 kørekort til MC. Med dette kørekort må du føre en MC på op til 125 kubik, med maksimalt 15 hk.

(Maks 11 kW og en forhold mellem effekt og vægt på højest 0,1 kW pr. kg)

A2 kørekort – Mellemstor motorcykel

Når du fylder 20 år må du tage et A2 kørekort, som giver mulighed for at køre MC med op til 48 hk. Har du tidligere taget A1 og haft dette kørekort i minimum 2 år, kan du nøjes med at bestå en praktisk prøve.

(Maks 35 kW og en forholdet mellem effekt og vægt på højest 0,2 kW pr. kg)

A kørekort – Stor motorcykel

Du kan tage A kørekort, som giver ret til stor motorcykel (Alle typer), når du er fyldt 24 år. Dog skal du kun være 22 år, hvis du tidligere har taget A2 kørekort, og har haft dette i minimum 2 år.

Et motorcykel kørekort giver frihed

Generelle regler for MC kørekort

Der er nogle helbredsmæssige betingelser for at kunne tage et kørekort. Du skal derfor have en lægeattest, udarbejdet af din egen læge. Her vil du blive tjekket for almindelig førlighed, samt dit syn.

Er det første gang du tager kørekort, skal du igennem et førstehjælpskursus med færdselsrelateret førstehjælp. Dette er ikke et krav hvis du tidligere har taget kørekort til for eksempel bil (Kategori B).

Antal lovpligtige teoritimer og praktiske køretimer.

Det er et lovkrav at du skal modtage undervisning som skal omfatte 29 lektioner i teorilokale (teoretiske emner) og mindst 22 lektioner i praktisk køreundervisning (øvelseskørsel). 1 lektion skal være minimum 45 minutter.

Du skal mindst have 13 kørelektioner på almindelig vej (øvelseskørsel), og 5 lektioner på køreteknisk anlæg, og til sidst skal du have gennemført 4 lektioner på manøvrebane (kravlegård).

Du skal regne med at det tager 2-3 måneder at tage et kørekort, afhængig af ventetider på teoriprøve og den praktiske køreprøve.

Du kan læse samtlige regler om kørekort i “Bekendtgørelsen om kørekort” på www.retsinformation.dk

Hvor gammel skal man være for at tage motorcykelkørekort?

Du skal være 18 år før du kan tage et kørekort til motorcykel, men du kan begynde at tage undervisning 3 måneder før du fylder 18 år. Du skal dog være opmærksom på at fra du er 18 år, kun kan A1 kørekort.

Bøden for at køre motorcykel uden kørekort

Udover at det er umådelig dumt at køre uden kørekort, så straffes det også rigtig hårdt. Første gang du bliver taget uden gyldig kørekort, koster det en bøde på kr. 7.000, og så stiger det ellers de efterfølgende gange.

Bødesatser for kørsel uden kørekort:

  • 1 gang – kr. 7.000
  • 2 gang – kr. 8.500
  • 3 gang – kr. 10.500
  • 4 gang – kr. 14.000

Derudover risikere du også at få konfiskeret din motorcykel, fængselsstraf og midlertidig eller permanent kørselsforbud. Ovenstående bødestraf er vejledende, og der kan være andre konsekvenser alt efter andre faktorer, så som vanvidskørsel, kørsel under indflydelse af alkohol og/eller euforiserende stoffer etc.

Mister man sig kørekort til bil, hvis man dumper teori- eller køreprøve til MC?

I Danmark er kørekortet opdelt i forskellige kategorier afhængigt af de køretøjer, man har tilladelse til at køre. At du dumper motorcykelteoriprøven vil normalt ikke have direkte indflydelse på dit eksisterende bilkørekort.

Separate teoriprøver

Teoriprøven for motorcykel og bil er separate. Hvis du består bilteoriprøven, får du ikke automatisk lov til at køre motorcykel, og omvendt.

Dumpet teoriprøve

Hvis du ikke består teoriprøven, vil du ikke opnå motorcykel kørekortet, og du vil ikke have lov til at køre motorcykel. Dette vil dog normalt ikke påvirke dit eksisterende bilkørekort.

Genoptagelse af teoriprøven

Hvis du dumper motorcykel teoriprøven, kan du normalt tage prøven igen efter en vis periode. Der er typisk mulighed for at tage prøven igen efter et bestemt antal dage eller uger.

Hvis du allerede har et bilkørekort og ønsker at få et motorcykelkørekort, vil du stadig skulle bestå både den teoretiske og den praktiske motorcykelprøve.

Beklædning og udstyr

Når du kører motorcykel med gyldig kørekort, er der ikke nogle lovmæssige krav til påklædning, bortset fra styrthjelm. De fleste køreskoler kræver dog at man er reglementeret påklædt. Det vil sige et par motorcykelbukser og jakke, samt MC sko/støvler og handsker.

Nogle steder kan du låne jakker, hjelm og handsker, men er du ved at tage kørekort, så kan du lige så godt investere i korrekt påklædning, så du har udstyret klar til den dag du får dit kørekort.

Du skal nemlig være reglementeret påklædt til køreprøven, også selvom det ikke står i færdselsloven at man skal have motorcykeltøj på når man køre motorcykel.

Forfatter

Redaktør & motorcyklist på XMOTO

Skriv en kommentar